Najlepsze warzywa pod osłony
W szklarniach i w tunelach najczęściej uprawiane są pomidory, ogórki, papryka. Warzywa te zajmują miejsce pod osłonami przez większą część okresu wegetacji. Zanim posadzimy gatunki ciepłolubne (na ogół w maju), to do tego czasu powierzchnia w tunelu lub w szklarni zwykle jest wykorzystywana na uprawę przedplonów o mniejszych wymaganiach termicznych i krótkim okresie wegetacji.
Przedplony
Kapusta, kalarepa, sałata. Najwcześniej można zacząć uprawę kapusty odmian bardzo wczesnych np. Ditmarska, Topaz Fr. Kapustę uprawia się wyłącznie z rozsady, która ma 4-5 liści właściwych, w rozstawie 40 x 30-40 cm. Pomiędzy roślinami można uprawiać współrzędnie kalarepę (np. odmianę Dworskiego, Wiedeńską Białą) lub sałatę (odmiany: Syrena, Justyna, Sonata). Rośliny (zahartowane) sadzimy w rozstawie 20 x 20-25 cm. Sałatę należy sadzić tak, aby szyjka korzeniowa wystawała ponad powierzchnię (zapobiega to gniciu roślin). Dobre efekty w uprawie sałaty można uzyskać sadząc rozsadę w cylinderkach bez dna, co umożliwia rozstawianie doniczek i umieszczenie ich na głębokość 1 cm. Taki sposób sadzenia poprawia warunki świetlne i fitosanitarne uprawianych roślin.
Rzodkiewka W okresie wczesnowiosennym można uprawiać rzodkiewkę. Odmiany kuliste, to: Gama, Rowa, Rafa, Saxa, a z odmian półdługich: Mila, Opolanka, Warta, Ksantypa. Nasiona wysiewa się w rzędy co 8-10 cm, a po wschodach wykonuje się przerywkę roślin, pozostawiając rzodkiewkę w rzędzie co 4-8 cm (w zależności od odmiany). W przypadku tej rośliny należy pamiętać o płytkim siewie nasion (0,5-1 cm). Zbyt głęboki i gęsty siew (powyżej 6-8 g/ m2 uprawy) może spowodować, że rośliny będą miały cienkie zgrubienia.
Pomidory
Przy wyborze odmiany bardzo ważnym czynnikiem jest wykorzystanie cech odporności odmiany na choroby. Przed wprowadzeniem nowych odmian do uprawy należy poznać ich wymagania agrotechniczne, aby uniknąć błędów uprawowych. W szklarniach i wysokich tunelach uprawia się wysokie odmiany pomidora, gdzie rośliny można prowadzić przy sznurkach na 7-10 gron. Temperatura pod osłonami powinna wynosić od 16-25°C w dzień i 13—18°C w nocy (w zależności od okresu uprawy). Okres produkcji rozsady trwa 6-8 tygodni. Do tuneli nieogrzewanych, w których pomidory sadzi się na miejsce stałe w końcu kwietnia lub na początku maja, nasiona należy wysiewać w terminie 10-15 marca.
Spotykane są odmiany pomidora drobnoowocowe (typu koktajlowego), średnio-i wielkoowocowe. Są również odmiany typu malinowego, które cieszą się powodzeniem u działkowców, jednak należy pamiętać, że są one bardzo wrażliwe na choroby. Z odmian typu malinowego, szczególnie polecane są:
Adonis – wysokorosnąca, wczesna, o owocach dużych (180-200 g). Malinowy Warszawski -wczesna, bardzo plenna, owoce duże (180-250 g), twarde, bardzo smaczne. Nieco mniejsze owoce ma odmiana Malinowy Retro.
Efekt F, to odmiana bardzo plenna, o masie owoców około 160 g, tolerancyjna na szarą pleśń. Więcej cech odpornościowych na choroby posiada odmiana Elf Fr Z odmian uniwersalnych (również i do gruntu) warte uwagi są: Pelikan, Tukan, Julia F, – bardzo plenna, owoce o masie około 140 g, Octawian F, (owoce duże -180 g).
Powodzeniem wśród działkowców cieszą się też odmiany takie jak: Malinowy Olbrzym, Złoty Ożarowski, Bawole Serce – o bardzo smacznych owocach.
Papryka
Jest rośliną ciepłolubną, dlatego rozsadę sadzimy w pomieszczeniach nieogrzewanych na przełomie kwietnia do końca maja, w rozstawie 80 x 20-35 cm. Polecane odmiany do uprawy amatorskiej, to np.: o owocach czerwonych – Caryca Fv Mercedes, Trapez, Lena, Elf Zielonki (intensywnie żółta).
Ogórek
Uprawiane są odmiany długoowocowe i krótkoowocowe. Również można uprawiać ogórki gruntowe na małosolne. Termin sadzenia rozsady do tuneli nieogrzewanych przypada w drugiej połowie maja. Gęstość sadzenia wynosi 1,5-2 rośliny/m2.
Polecane odmiany:
Albion F, – odmiana wczesna, partenokarpiczna, żeńska, genetycznie pozbawiona goryczy, do uprawy przy sznurach, owoce typu konserwowego na małosolne. Odmiana odporna na parcha dyniowatych i dość tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego.
Machos F, – to odmiana niewymagająca cięcia, ma długie owoce (22-23 cm), można ją sadzić nieco wcześniej wiosną niż inne odmiany. Przydatna także do nasadzeń jesiennych.
Monika – bardzo wczesna, partenokarpiczna, sałatkowa, o owocach długości 18-21 cm.
Z innych sałatkowych popularny jest Atos, Skierniewicki (wczesna). Z odmian o krótkich owocach: Gniewko F, – do kwaszenia, na sałatki, także jako ogórki konserwowe. Gniewko ma owoce grubobrodawkowe, jasnozielone. Odmiana jest plenna, tolerancyjna na mączniaka prawdziwego, silnie rośnie.