W okresie jesiennym maleje ilość światła i obniża się temperatura w ciągu dnia. Nocą zdarzają się już przymrozki. Okres ten można wykorzystać na uprawę warzyw o niewielkich wymaganiach termicznych pod osłoną tunelu foliowego, a także bezpośrednio kładzionej na roślinach włókniny. Do uprawy jesienią można polecić warzywa o krótkim okresie wegetacji (sałatę, kalafior, szpinak i rzodkiewkę). Osłony mogą również stanowić ochronę przed chłodem dla warzyw, które są zbierane jesienią i przyspieszyć ich dojrzewanie. Inną możliwość stosowania osłon stwarza uprawa z siewu i sadzenia przedzimowego na zbiór wiosną.
W tunelach pokrytych folią po pomidorach i ogórkach możemy uprawiać sałatę. Nasiona powinno się wysiewać od połowy do końca sierpnia na rozsadniku (na 100 szt. potrzeba ok. 0,5 g nasion). Rośliny rozsadza się na miejsce stałe po wytworzeniu 2-3 liści w rozstawie 20 x 25 cm, w glebę spulchnioną i nawiezioną wcześniej. Posadzone rośliny podlewamy i nakrywamy osłonami. W czasie wilgotnych i chłodnych dni jesiennych należy zwrócić uwagę na wietrzenie pomieszczeń, aby zapobiec chorobom powodującym zagniwanie dolnych liści. Zbiory sałaty przypadają na koniec października i pierwszą połowę listopada. Jeśli nawet główki nie są w pełni wykształcone to do spożycia nadają się liście tworzące rozety. Do uprawy jesiennej odpowiednie są odmiany: Alka, Atena, Agora, Ambra oraz Królowa Majowych, Mira i Rakowicka. Oprócz sałat masłowych można próbować uprawy sałaty kruchej (o dłuższej wegetacji), listkowej oraz rzymskiej.
W tunelach lub inspektach można prowadzić jesienną uprawę kalafiorów, a także kapusty wczesnej. Nasiona kalafiorów wysiewa się w połowie lipca do skrzynek lub na rozsadnik. Siewki pikujemy do doniczek i sadzimy w rozstawie 40 x 40 cm, przedtem przygotowując glebę w podobny sposób jak pod sałatę. Pod kalafiora i kapustę bardzo korzystne będzie miejsce po ogórkach nawożonych obornikiem. Gdy temperatura spadnie w nocy poniżej 6°C inspekty powinno się nakryć matą, a tunele ocieplić np. drugą warstwą folii. Kalafiory jesienią dorastają bardzo powoli, ale są bardziej delikatne i lepsze w smaku od zebranych z pola. Zbiory spod osłon przypadają na listopad. W tym terminie do uprawy lepiej wybierać odmiany o krótkim okresie wegetacji: Opaal i Rober.Na późny zbiór jesienią można uprawiać także spokrewnionego z kalafiorem brokuła. Z zastosowaniem osłon jesienią i zimą można próbować uprawy kapusty na zbiór wczesny. Na rynku nasion znajdują się odmiany kapust wczesnych o kształcie stożkowatym, które są odporne na przemarzanie (Jason F1, Duncan F1). Przygotowaną podobnie jak w przypadku kalafiora rozsadę wysadza się w pierwszej połowie października i przykrywa osłonami dopiero przy silnym ochłodzeniu. Gdy zima jest łagodna rośliny dobrze przezimowują i mogą być zbierane znacznie wcześniej niż sadzone na wiosnę.
Po usunięciu papryki lub pomidorów z tuneli foliowych można na tym miejscu uprawiać szpinak. Nasiona najlepiej wysiewać rzędowo co 20 cm (na 1 m ok. 5 g nasion). Do nadejścia mrozów szpinak powinien być już w pełni wyrośnięty. Do uprawy jesiennej najlepiej nadają się odmiany: Matador 30, Markiza F1 oraz Asta F1. Mało ryzykowna jest uprawa szpinaku z siewu jesiennego na zbiór wiosenny. Nasiona odmian Matador 30 i Olbrzym Zimowy powinno się wysiewać pod osłony w październiku. Przed zimą rośliny wytwarzają 3-4 liście. Po przezimowaniu, dla przyspieszenia wzrostu można je przykrywać dodatkowo włókniną.
Osłony mogą być także wykorzystane do przyspieszenia dojrzewania owoców warzyw ciepłolubnych – pomidorów, papryki, melonów, arbuzów. Szczególnie przydatna jest tutaj włóknina, pod którą panują bardziej wyrównane temperatury niż pod folią oraz niższa wilgotność powietrza. Osłony zakłada się przed spodziewanym ochłodzeniem i utrzymuje do zakończenia zbiorów. Podwyższenie temperatury o kilka stopni spowoduje szybsze dojrzewanie ostatnich owoców.