Dlaczego stosujemy włókninę?

Dlaczego stosujemy włókninę?

W celu przyspieszenia zbiorów warzyw w uprawie gruntowej stosuje się m.in. okrywanie włókniną. Jest to bardzo wygodne, choćby i z tego względu, że może być stosowane wszędzie tam, gdzie działki sa nieco rzadziej odwiedzane przez właścicieli. Zwykle używa się włóknin o masie 17 g/m2. Włókniny te sa stabilizowane przeciwko promieniom słonecznym, co przy małym zapyleniu środowiska i właściwym obchodzeniu się z nimi, daje nam możliwość ich kilkakrotnego wykorzystania.

Włóknina charakteryzuje się dobrą przepuszczalnością powietrza. Dzięki temu jest mniej podatna niż folia perforowana na zerwanie przez wiatr. Niewielka masa umożliwia płaskie okrywanie roślin bez obawy o ich przygniecenie albo uszkadzanie przez falującą osłonę przy silniejszych powiewach wiatru. Włóknina przepuszcza 80-90% światła słonecznego. Przepuszcza wodę, dzięki czemu podlewanie osłanianych grządek nie jest utrudnione. Woda z opadów swobodnie przesiąka stopniowo do ziemi. Jednocześnie włóknina ogranicza wyparowywanie wody z gleby do atmosfery.

Przepuszczalność dla wody i powietrza umożliwia tworzenie się korzystnego mikroklimatu dla roślin, znacznie lepszego niż w przypadku użycia folii perforowanej. Dzięki temu przyspieszają się wschody i przyjmowanie się roślin. Wilgotność powietrza pod taką osłoną nie zwiększa się nadmiernie. Uzyskuje się też lepszą zdrowotność roślin, zwłaszcza jeśli chodzi o porażenie chorobami grzybowymi niż np. pod folią perforowaną. Nie ma też obawy, że rośliny będą przegrzane. W nocy zmniejsza się wypromieniowanie ciepła, jest przez to zapewniona dobra ochrona przed małymi przymrozkami, np. około -3°C przy uprawie ogórka, a sałata lub wczesne warzywa kapustne okryte włókniną mogą wytrzymać krótkotrwałe przymrozki do -9°C. Temperatura powietrza pod włókniną jest wyższa o kilka stopni. W dni słoneczne, przy silnej operacji promieni słonecznych, temperatura pod osłoną może być nawet nieco niższa niż w gruncie odkrytym, gdyż spełnia ona tu zadanie ocieniające. Włóknina podnosi temperaturę gleby przeciętnie o 1-2°C, nie wywołuje dużych wahań temperatury.

Szczelnie założona włóknina stanowi mechaniczną przeszkodę dla szkodników (śmietka kapuściana, pchełki, mszyce). Chroni też uprawy przed ptakami i zającami. Włóknina zapobiega szkodom powodowanym przez ulewne deszcze, grad czy też silny wiatr (silnego wiatru nie lubią np. ogórki czy fasola), powodujący m. in. nadmierne wyparowywanie wody z liści. Włóknina jest szczególnie zalecana do stosowania w uprawie warzyw na terenach o zwiększonym zanieczyszczeniu środowiska (zapylenie powietrza).

Lekkość włókniny, jak też i stwarzany przez nią mikroklimat pozwalają na dłuższe (niż np. folii) utrzymywanie jej na grządkach. Zdjęcie włókniny z roślin nie wywołuje szoku temperaturowego. Zwykle z upraw wczesnych usuwa się ją 1 -2 tygodnie przed planowanym zbiorem. Z upraw ogórka zdejmuje się włókninę wtedy, gdy wytworzą się pąki kwiatowe, z pomidora, papryki czy melona po około 4-5 tygodniach zastosowania.

ZASADY STOSOWANIA WŁÓKNINY W UPRAWIE WARZYW:

• włókninę należy nakładać bezpośrednio po siewie lub wysadzeniu roślin. Trzeba ją kłaść tak, aby zostawiać większy luz niż przy użyciu folii perforowanej, ponieważ rośliny będą tu dłużej rosły i muszą mieć odpowiednio więcej miejsca na swobodny wzrost;
• okrywana gleba powinna być wilgotna, a jej powierzchnia możliwie dobrze wyrównana;
• stanowisko powinno być wolne od wieloletnich chwastów, a w momencie okrywania starannie wypielone;
• brzegi włókniny należy dobrze umocować. Przykopuje się je lekko na brzegu zagonu albo brzegi mocuje się przez obciśnięcie torbami foliowymi (20×25 cm) wypełnionymi ziemią, umieszczając je co 40-80 cm;
• rośliny można zasilać roztworami nawozów oraz podlewać bez konieczności zdejmowania włókniny;
• włókninę powinno się usuwać z upraw w dni bezwietrzne, pochmurne lecz ciepłe;
• po zdjęciu okrycia glebę należy odchwaścić i spulchnić;
• po zdjęciu z uprawy włóknina powinna być wysuszona i złożona w ciemnym pomieszczeniu, jeśli nie będzie używana do okrycia innych upraw.

Zastosowanie włókniny jest szczególnie polecane w uprawach rzodkiewki, rzodkwi, wczesnej marchwi, sałat, wczesnych warzyw kapustnych, fasoli, grochu, kukurydzy, ogórka, melona, kawona, a także w uprawie wczesnych odmian pomidora i papryki.

Płaskie przykrycie włókniną to szansa proekologicznej uprawy warzyw, bez ujemnego wpływu na naturalne środowisko. Uzyskuje się lepsze efekty produkcyjne i zużywa się mniej środków ochrony roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *