Domowy rozsadnik na wiosnę
Warzywa o dużych wymaganiach cieplnych oraz warzywa o długim okresie wegetacji, często dłuższym od okresu bezmroźnego, muszą być uprawiane z rozsady. Uprawa taka pozwala także na przyspieszenie plonowania przez wcześniejszy wysiew nasion w pomieszczeniach, gdzie rośliny mogą się rozwijać w okresie niesprzyjających warunków pogodowych. Można kupić gotową rozsadę, jednak dużo więcej satysfakcji daje uprawa warzyw z rozsady przygotowanej we własnym zakresie. Przygotowanie własnej rozsady ma też inne zalety: zmniejsza koszty i pozwala na uprawę takich gatunków i odmian jakie chcemy, a nie jakie oferuje handel.
Produkcja rozsady w zależności od gatunku warzywa może trwać od 4 do nawet 12 tygodni. Przygotowanie rozsady niektórych gatunków warzyw należy rozpocząć już w marcu. Na początku miesiąca należy wysiać nasiona sałaty, selera, wczesnych odmian kapusty, kalafiora, kalarepy, w połowie marca wysiewa się pory, pomidory, paprykę, oberżynę. Pojemniki z wysianymi nasionami należy ustawić na parapecie najbardziej nasłonecznionego okna.
Do prawidłowego wzrostu rośliny wymagają odpowiedniej temperatury, właściwej dla danego gatunku. Temperatura pokojowa (18-20°C) jest odpowiednia dla wzrostu rozsady większości warzyw. Nieco wyższej temperatury wymagają warzywa ciepłolubne. W pomieszczeniach dobrze oświetlonych można utrzymać nieco wyższą temperaturę niż w pomieszczeniach oświetlonych słabiej. W nocy temperatura powinna być trochę niższa niż w dzień. Temperatura może być regulowana przez wietrzenie. Należy jednak unikać narażania roślin na działanie zimnego powietrza i przeciągi.
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Rośliny należy podlewać systematycznie i równomiernie. Ziemia powinna być dostatecznie wilgotna, ale nie za mokra. Najlepszą porą do podlewania są godziny ranne. Jeżeli pojemniki z rozsadą umieszczone są na parapetach, pod którymi znajdują się grzejniki centralnego ogrzewania, należy uważać aby nie dopuścić do przesuszenia ziemi, zesuszenie rozsady prowadzi do zasychania korzeni, wzrost roślin przez długi czas jest zahamowany.
Dla zaoszczędzenia miejsca, w początkowym okresie produkcji rozsady nasiona wysiewa się bardzo gęsto. Gdy siewki podrosną i zaczynają konkurować o światło, należy je rozsadzić (przepikować) w większej rozstawie niż rosły dotychczas. Pikowanie siewek wykonuje się po rozwinięciu liścieni, gdy zaczyna się pojawiać pierwszy liść właściwy. W zależności od gatunku wypada to po upływie 2-4 tygodni od siewu. W czasie pikowania przeprowadzana jest selekcja, podczas której musimy odrzucić wszystkie siewki chore i słabo wykształcone.
Jeżeli rośliny wykazują niedobór składników pokarmowych – co może mieć miejsce szczególnie przy produkcji rozsady w podłożu z dużą domieszką torfu, należy je dokarmiać. Do dokarmiania rozsady najlepsze są wieloskładnikowe mieszanki nawozowe np. Florovit, Nowokont, Hydrovit.
Od jakości rozsady w dużym stopniu zależy wysokość i jakość plonu. Dobrze przygotowana rozsada powinna być zdrowa, bez objawów żółknięcia i więdnięcia, krępa, z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym, wyrównana pod względem wielkości. Na przykład dobra rozsada pomidorów powinna mieć 5-7 liści, 15-30 cm wysokości, średnicę łodygi 4-7 mm, rozsada papryki – 6-8 liści, wysokość 12-25 cm, średnica łodygi 4-6 mm, rozsada pora – 2-4 liście, wysokość nie mniej niż 15 cm, średnica łodygi nie mniej niż 2 mm, a rozsada selera – 3-51 liści i wysokość 6-15 cm.